Hvis man lider af en psykisk sygdom og har brug for hjælp og behandling, kan man blive indlagt på psykiatrisk afdeling. Typisk skelnes der mellem åbne og lukkede afdelinger, og visse tilfælde kan en indlæggelse være baseret på tvang.
På den lukkede afdeling vil man blive indlagt, hvis personen vurderes til at være til fare for andre eller for en selv, det kan f.eks. være i tilfælde hvor der er tanker eller trusler om selvmord. På den lukkede afdeling er der generelt flere restriktioner og mere personale til at varetage behandlingen. Derudover er dørene på de lukkede afdelinger låst, så patienter ikke kan forlade stedet uden aftale med personalet. Man bliver hyppigt vurderet på, hvor stort behov personen har for at blive observeret, og om man skal flyttes til den åbne afdeling.
En åben indlæggelse er til de patienter, som ikke vurderes til at være til skade for sig selv eller andre, men som alligevel har brug for hjælp og selv er involveret i vurdering af om, og hvornår der er behov for at være på afdelingen. Den åbne afdeling er kendetegnet ved, at dørene ikke som udgangspunkt er låst, og at der er generelt er mindre personale tilknyttet.
Referencer:
Bedre Psykiatri. (u.å). Find rundt i psykiatrien https://bedrepsykiatri.dk/raad/find-rundt-psykiatrien/
Louise Fruerhøj, stud.scient.san.publ. (folkesundhedsvidenskab)