Vil en fødselsdepression/efterfødselsreaktion gå over? Og kan jeg risikere at få endnu en reaktion ved en senere graviditet?

Der findes forskellige grader af efterfødselsreaktioner inklusiv tudedage, fødselsdepressioner og fødselspsykoser, som varierer fra milde til moderate og alvorlige episoder. Hvis man haft et mildt tilfælde af en fødselsdepression eller anden efterfødselsreaktion, vil disse ofte gå over af sig selv uden behandling. Til sammenligning vil en fødselsdepression, hvis ikke den bliver behandlet, vare omkring seks måneder i gennemsnit, men nogle kan dog fortsat være deprimeret op til et år efter fødslen, afhængig af depressionens alvorlighed.

Har man tidligere haft en alvorlig fødselsdepression, er der 25% chance for at udvikle en igen ved en ny graviditet. Ved et tidligere tilfælde med fødselsdepression eller anden efterfødselsreaktion, er det vigtigt at være i dialog med sin læge under sin næste graviditet for at forebygge, at man udvikler en ny efterfødselsreaktion, og for at opspore eventuelle tidlige symptomer.

Referencer:
Videbech, P. (23/07 – 2021). Fødselsdepression. Sundhed.dk. LINK

Louise Fruerhøj, stud.scient.san.publ. (folkesundhedsvidenskab)